De uitkoop uit de vennootschap

Een eerste mogelijke invalshoek is dat de vennoten in kwestie beslissen om het onroerend goed gewoon over te kopen van de vennootschap.


Pro’s en contra’s

Het positieve aan deze verrichting is uiteraard dat het zeer eenvoudig is of minstens klinkt, en dat de vennootschap vergoed wordt voor het verlies van haar patrimonium. Het nadeel is aan de andere kant dat de kopers het geld op tafel moeten leggen en het niet zomaar voor niets krijgen. Ook fiscaal kiest men hiermee doorgaans voor de meest zware vorm, al blijft het een genuanceerd lappendeken waarbij de uitkomst kan verschillen van geval tot geval. Een uitgekiende planning is dus heel belangrijk. Voor meer vragen kan u uiteraard altijd terecht bij ons kantoor.


Financiële aspecten

Financieel gezien is dit een eenvoudige koop-verkoop. Dit betekent dat geld wordt ontvangen door de verkoper maar helaas ook dat geld moet worden uitgegeven door de koper. Daarnaast komen ook nog de gebruikelijke aankoopkosten die moet worden betaald. Het geld komt ook niet automatisch terug naar de koper, die in de regel een vennoot is van de vennootschap. Daartoe moeten extra handelingen worden gesteld zoals bijvoorbeeld een dividenduitkering (met navenante taxatie).

 

Fiscale aspecten

Aangezien het een gewone koop-verkoop is, komen daarbij de gebruikelijke belastingen kijken. In eerste distantie zal dit de meerwaardebelasting zijn. Daarnaast zullen ook registratierechten en/of btw verschuldigd zijn. Inzake de registratierechten is het dan nog te bekijken of het verkooprecht (10,00% of 12,50%) zal verschuldigd zijn dan wel het verdeelrecht (2,50% of 1,00%).


Optimalisatiescenario’s

Gelet op de diverse belastingen die verschuldigd zijn, is het steeds raadzaam om het plan kritisch onder de loep te nemen en te kijken of er geen scherpe kanten kunnen worden afgevijld. Zo kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het beperken van de uitkoop tot de blote eigendom of het spelen met het systeem van de liquidatieheffing. Het scala van mogelijkheden is in theorie oneindig, zij het dat het in een concreet dossier uiteraard afwegen is wat kan en wat niet kan. Voor meer informatie kan u steeds ons kantoor raadplegen.
 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!